Népszerű bejegyzések

Az alábbiakban olvashatók mindazok az események melyek velem szakmai pályám alatt megestek, vagy amelyek befolyással voltak rá. Kedves Olvasó! Kérlek jóindulattal olvasd soraimat és ha érdekesnek, tanulságosnak, esetleg szórakoztatónak találod meséld tovább ismerőseidnek. Pap Norbert

2010. április 3., szombat

készül a borító

A legnehezebb dolog a könyv írásánál, megtalálni a megfelelő borítót. Nos ez nálam sem alakult másként. Elég sok ötletet feldobtunk. Glied Viktor, a Publikon Kiadótól igen tehetséges grafikus és tipográfus, aki végül segített megoldani az ügyet.

Az első ötletek elég gyengék voltak.

Gondoltam, lehetne egy montázs a magyar mediterrán és balkáni kapcsolatok történetéből vett történelmi személyiségek portréiból. A gond: nehéz grafikailag jól megoldani, ráadásul nehéz beszerezni a képeket.

Egy másik ötlet volt, hogy vmelyik neves magyar festő életművéből vegyünk képeket. Ez praktikusan lehetett volna Csontváry, olyan képeivel, mint a Baalbek, a Taorminai görög színház, a Magányos cédrus, v. az éjszaka Athénban, esetleg a Jajcei vízesésről festett képei. Ez már jobb volt, de itt is vannak problémák: szerzői jogi kérdések, illetve, hogy vajon elég beszédesek-e ezek a képek? Nem érti-e félre az olvasó? Lehet, hogy a kép alapján valami művészettörténeti jellegű opusra asszociál? ...

Végül egy nagyon egyszerű megoldáshoz folyamodtunk. Az Aquileia-i dóm altemplomában látható egy a népvándorlások korából származó rajz, fali karcolat, amely egy jellegzetes, hátrafelé nyilazó keleti lovast ábrázol. A többségi vélemény szerint kalandozó magyar lovast ábrázol, de vannak más vélemények is, mivel nincs dokumentálva a története. Nekünk viszont megfelel ez a legenda is. A hátrafelé nyilazó lovasról Európában úgyis a magyarokra asszociálnak, ahogy magunk is őseinket látjuk ebben a megjelenítési módban. Így ezt választottam: nyers, egyszerű, szimbolikus, ráadásul pont ott található, ahol a Via Ungarorum-on őseink először leértek az észak-itáliai tengerpartra.
Viktor egész jó dizájnokat készített. Végül egy meleg, mediterrán hangulatú, terrakotta színű borító mellett döntöttem.
A fülszöveget is vagy háromszor készítettem el, de nem volt valami jó. Végül adtam egy alapot és Viktor alakította át úgy, hogy nekem is tetszen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése