Népszerű bejegyzések

Az alábbiakban olvashatók mindazok az események melyek velem szakmai pályám alatt megestek, vagy amelyek befolyással voltak rá. Kedves Olvasó! Kérlek jóindulattal olvasd soraimat és ha érdekesnek, tanulságosnak, esetleg szórakoztatónak találod meséld tovább ismerőseidnek. Pap Norbert

2012. január 2., hétfő

Fiume Kutatócsoport

Ezennel hivatalosan is bejelentjük, hogy megalapítottuk a kb. fél éve szerveződő Fiume Kutatócsoportunkat.  A miértekre az a legfőbb válasz, hogy most érett meg rá az idő. Már egy korábbi projektünk kapcsán felmerült (Pap N. szerk 2006: A Balatontól az Adriáig. Lomart) a Fiume kérdéssel való foglalkozás igénye, de akkor csak egy kis lélegzetű tanulmányocska született a témában. Időközben - miután a balkános és a mediterrános vonulat a Kutatóintézetünkben (a Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központjában) továbblépett a korábbi témákon - felerősödött az igény, hogy ezt a várost, mely a balkáni és a mediterrán kutatások számára is olyan sokat jelentett a Monarchia idejében, alaposabban megvizsgáljuk. Számos szakmai indok is felhozható, nemzetpolitikai, geopolitikai, kisebbségi és még más egyéb is, de a lényeg az, hogy most láttuk úgy jónak, hogy a lépést megtegyük. Kikből áll a pályára lépni kívánó csapat?
Kutatás vezetése:  Pap Norbert (Az olasz Fiume képről - az olasz Fiume-politika változásai)
Sokcsevits Dénes - (A horvát Fiume kép)
Bali Lóránt - (A Rijekát érintő közlekedés, ill. fejlesztéspolitika napjaink Horvátországában)
Inkei-Farkas Márton - (A fiumei kormányzóság története)
Józsa Judit - (Fiume és  a magyar irodalom)
Ács Marianna (Az oktatás Fiumében és a magyar közélet)
Vass Lívia (A testkultúra, a testnevelés és a sport Fiumében)
Reményi Péter (Az adriai kikötők migrációs folyamatai)
M. Császár Zsuzsa (A kisebbségi oktatás helyzete)
Nagy Róbert ( A fiumei torpedógyár)
Kitanics Máté (A Szapáry család és Fiume)
Gulyás László (Fiume változó geopolitikai szerepe az OMM-ben)
Végh Andor (A város változó etnikai mintázata)

Egyelőre néhény biztos pont van csupán, pl. hogy 2012-ben a Közép-Európa Közlemények egy különszámában fognak a kutatási eredmények megjelenni, továbbá lesz egy nemzetközi konferencia a témáról vmikor ez év végén, amikor összegyűlünk és bemutatjuk az első kutatási év eredményeit. Valószínűsítjük, hogy még két-három kutatóval bővülni fog a kör. Reméljük ui, hogy néhányat az érettebb kutatók közül megnyerünk még az együttműködésnek.
Előzmény volt, hogy 2011 nyarán a tengermelléki és fiumei magyarok önkormányzatának vezetői Pécsre érkeztek és látogatást tettek az egyetemen, ahol a Rektor úr előtt adtunk számot a szervezési folyamatokról. A két város egyetemei közötti kapcsolatok létesítése és Erasmus együttműködés kialakítása merült fel a tárgyalásokon. Páva polgármester úrnál felmerült a két város közötti testvárvárosi kapcsolat létesítésének kérdése is. Ezek voltak a fontosabb előzmények. A későbbi fejleményekről be fogok számolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése