Népszerű bejegyzések

Az alábbiakban olvashatók mindazok az események melyek velem szakmai pályám alatt megestek, vagy amelyek befolyással voltak rá. Kedves Olvasó! Kérlek jóindulattal olvasd soraimat és ha érdekesnek, tanulságosnak, esetleg szórakoztatónak találod meséld tovább ismerőseidnek. Pap Norbert

2012. november 7., szerda

Kars, Ani, Törökország

Kedves Olvasó! Ezúttal Törökországból jelentkezem. Itt vagyok a török-örmény határ közelében, Kars nevű városban, ahol a településképet egy monumentális vár uralja. Mutatja stratégiai jelentőségét, amit a török, vagy éppen az orosz történelemben elfoglalt.

Földrajzos szemmel is furcsa egy város ez! Számos, az 1878-1920 közötti orosz időszakban, balti stílusban épült magán és középület található itt. Az utcák képe is inkább a vidéki orosz városokat idézi. Ugyanakkor jól megférnek velük a dzsámik, minaretek, sőt még egy nagyon szép örmény templom is van itt (amit jelenleg mecsetnek használnak). Az utcai forgatagban sokféle antropológiai jellegzetességű járókelővel találkozhatunk. Az oroszok elmentek (végülis csak egy garnizonváros volt), de vegyes népességű maradt. Sok a kaukázusi arc és alkat, gondolom főleg azeriek, vagy európaias kinézetű lázok.

A közelben található Ani, az örmény romváros, aminek a felfedezése hatalmas élmény volt számomra. Hihetetlenül nagy civilizáció emlékeit láttam tegnap. Szomorú látni, hogy miképpen pusztulnak a maradványok. Ez a hely bárhol máshol ünnepelt szenzáció lenne: itt viszont a sorsát a 20. századi örmény-török szembenállás árnyékolja be, valamint az, hogy az Axas, a határfolyó mentén fekszik. Itt még a közelmúltban is éles szembenállás volt a jellemző, szerencsére én már nyugodtan fotózhattam a lélegzetelállító egyvelegét a természeti szépségeknek és az örmény-török romoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése