Népszerű bejegyzések

Az alábbiakban olvashatók mindazok az események melyek velem szakmai pályám alatt megestek, vagy amelyek befolyással voltak rá. Kedves Olvasó! Kérlek jóindulattal olvasd soraimat és ha érdekesnek, tanulságosnak, esetleg szórakoztatónak találod meséld tovább ismerőseidnek. Pap Norbert

2013. március 10., vasárnap

Zsúfoltan ...

Kedves Olvasók!

Hogyan alakult az elmúlt időszak számomra? Egy szóval: zsúfoltan. Rengeteg íráson vagyok túl, továbbá meg is jeletn pár cikkem. A fontosabbak:
A Külügyi Szemlében (2012/4) megjelent "A magyar Balkán politika kihívásai" című szakcikkem. A kitűnő spanyol lapban, a Cuadernos Constitucionalesben megjelent a "La apuesta de Montenegro por la integracion europea" című írásunk Kitanics Mátéval közösen. Az Élet és Tudományban megjelent 2013 elején két cikkünk is Szulejmán elveszett szigetvári síremlékéről...
Elkészült a "Hungary, the Balkans ant the Mediterranean" című könyvem, ami az anyanyelvi lektorálást követően rövidesen megjelenik, méghozzá nemzetközi terjesztésben. Ugyancsak a megjelenését várom a pécsi szunnita muszlim közösségről írt tanulmányomnak a Kisebbségkutatásban, és elkészült a 2012. évi jelentésünk a magyarországi muszlimok életéről, ami Hollandiában fog megjelenni. Ezen kívül dolgozunk még a tavaly lezárt magyar-horvát geotermiás projekt folytatásán és a tudományos eredmények közlésén.


2 megjegyzés:

  1. Szerintem szép lett volna, ha a saját sikereid és sérelmeid mellett megemlékezel Tóth Józsefről, akinek - az egész pécsi geográfiával együtt - te magad is igen sokat köszönhetsz.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen! Tóth Józsefről más helyen - a március 18-án kiküldött PFAb hírlevélben - egy nekrológban megemlékeztem. Alábbiakban olvasható a megemlékezés.

    Nekrológ
    Életének 73. évében elhunyt Dr. Tóth József, a Pécsi Tudományegyetem geográfus professzora, az egyetem volt rektora. Tóth professzornak a magyar politikai földrajz sokat köszönhet. Újító, kezdeményező és a világra nyitott természetének köszönhető, hogy előbb egyetemi tárgyként, 1991-től bekerült a pécsi földrajzos egyetemi oktatásba. Később egy kis pol-földrajzi iskola alakult ki előbb az általa vezetett tanszéken, a doktoriskolában, később pedig az általa alapított intézetnek ilyen tanszéke is alakulhatott “Történeti és Politikai Földrajzi Tanszék” néven 1998-ban. Ez azóta is fennáll, 2004 óta “Politikai Földrajzi és Területfejlesztési Tanszék” néven, mint az ország egyetlen ilyen profilú tanszéke. 1998-ban a támogatásával és tevékeny részvételével indult el a “Magyar Politikai Földrajzi Konferencia” sorozata, amely azóta már a nyolcadik alkalmon van túl. Tóth Józsefnek bár a fő profilja nem a politikai földrajz volt, de munkásságában foglalkozott ilyen kérdésekkel is, főként a közigazgatás-földrajzi kérdések érdekelték. Tóth Józsefre, mint a politikai földrajz intézményesülésében fontos szerepet játszó egyetemi vezetőre és mint sokunk atyai barátjára, mentorunkra emlékezünk.

    VálaszTörlés