Népszerű bejegyzések

Az alábbiakban olvashatók mindazok az események melyek velem szakmai pályám alatt megestek, vagy amelyek befolyással voltak rá. Kedves Olvasó! Kérlek jóindulattal olvasd soraimat és ha érdekesnek, tanulságosnak, esetleg szórakoztatónak találod meséld tovább ismerőseidnek. Pap Norbert

2014. február 8., szombat

Elkészült a Szülejmán kutatás eredményeit bemutató kötet

Kedves Olvasóm!

Örömmel tudatom minden kedves érdeklődővel, hogy nyomdában van a jelentésünk a Szülejmán-kutatásról, a kötet, amely bemutatja a 2013-as évben általunk feltárt bizonyítékokat és a kapcsolódó elemzéseket. Az írások a Mediterrán és Balkán Fórum folyóirat magyar-török, kétnyelvű különszámában jelennek meg. Az előszót Fodor Pál professzor úr írta. A nyitó fejezetet Hóvári János nagykövet úr Szigetvár jelentőségéről a magyar-török kapcsolatokban. Ezt követően én foglalom össze a kutatás hivatalos eredményeit és megírom a perspektívákat. Fatih Elcil az Isztambuli Egyetem Művészettörténeti Tanszékéről az oszmáni türbe építészetről ír egy áttekintő írást. Bognár Zita és Gyenizse Péter bemutatja fantasztikus térképeit a 17.századi tájrekonstrukcióról és leírja a földrajzi környezetet. A következőkben Hancz Erika bemutatja a türbe oszmáni forrásokban való megjelenését. Kitanics Máté pedig az 1680-as évektől az 1780-as évekig terjedő időszakból való magyar, német, latin és horvát forrásokat mutatja be. Sokcsevits Dénes a Zrínyiek kultuszáról írt. A kötet végén a kötet fő lektora, Feridun Emecen professzor úr záró gondolatai jelennek meg.
A terjedelmi korlátok miatt a teljes feltárt anyag csak egy része, kevesebb mint fele kerül bemutatásra, de a legfontosabb, kiemelésre érdemes része. A térképi anyagok, az eredeti források fényképei, a számos fotó, légifelvétel, miniatúra és kézirajz igen szemléletessé teszi a mondanivalót. Történeti földrajzi munka még soha nem jelent meg török nyelven és soha nem élvezett ekkora közfigyelmet. Rövidesen mindenki olvashatja és reméljük további hasznos viták alapjává válhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése