Népszerű bejegyzések

Az alábbiakban olvashatók mindazok az események melyek velem szakmai pályám alatt megestek, vagy amelyek befolyással voltak rá. Kedves Olvasó! Kérlek jóindulattal olvasd soraimat és ha érdekesnek, tanulságosnak, esetleg szórakoztatónak találod meséld tovább ismerőseidnek. Pap Norbert

2013. augusztus 23., péntek

Szulejmán konferencia

Kedves Olvasóim!

Immár gőzerővel készülünk a Szulejmán konferenciára, amelyet szeptember 20-án tartunk Szigetváron. Tegnap voltak itt a TIKA szakértői és megbeszéltünk pár függő kérdést. Meglehetősen nagy a várakozás, ami egy tudományos konferenciánál merőben szokatlan. Én inkább egy workshop jellegű, vitatkozós konferenciát tartottam volna jónak, de a török fél jobban szereti a hagyományosabb konferenciákat. Végül kompromisszum született, valahol a kettő között lesz a rendezvény.
Három fő témakör köré szerveztük a programot. A török-magyar kapcsolatok (benne Szigetvár szerepével), a 16-17.századi szigetvári táj történeti földrajzi vizsgálata (tájrekonstrukció), valamint az elmúlt 8 hónapban feltárt és részben a korábbi, de újraértelmezett források vizsgálata, ezek lesznek a főbb témák.
Minden témakör szolgál majd újdonságokkal. Azonban ez nem a vége a kutatásnak, hanem csak az első nagy csomópontja, az első szakasz erdményeinek bemutatása. A kutatás jelenleg több, mint egy tucat szálon fut és érdekes új elágazások jönnek létre. Ami a legérdekesebb, hogy olyan eredmények is születnek, aminek semmi köze Szulejmánhoz, mégis roppant érdekes, a helyieket nagymértékben érdeklő felismerésekkel járnak.
A sajtóérdeklődés igen jelentős. Eddig a Die Welt, a BBC, a török állami tévé, az Explorer, továbbá egy sor magyar hírközlő szervezet lesz jelen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése